Cohorte als allerlaatste keuze

De idee om besmette mensen af te zonderen, om verdere besmetting naar anderen te voorkomen, is
gangbaar tijdens een pandemie. Maar biedt de infrastructuur van je woonhuis überhaupt die mogelijkheid?
Is dit een haalbare keuze en wil je dit je bewoners aandoen?

Cohorte als allerlaatste keuze

Eerder groeps- dan individuele quarantaine

Cohortzorg houdt in dat een vaste equipe verzorgenden exclusief instaat voor de zorg en ondersteuning bij personen die besmet zijn of door de (huis)arts als potentieel besmet beschouwd worden. Je zou het ook kunnen omschrijven al groepsquarantaine. Als je de luxe van een vrijstaand gebouw hebt, is het misschien een overweging waard om een groep van (potentieel) besmette personen af te zonderen maar zo niet dringt zich een serieuze volksverhuis op, die ook in niet-pandemale toestand te vermijden is. Vanuit bewonersperspectief is het zeker niet evident om (leef)groepen binnen een woonsetting te verhuizen en af te zonderen. Vanuit psychosociaal perspectief lijkt groepsquarantaine de voorkeur te genieten op individuele quarantaine, maar algemeen is afzondering af te raden.

Niet menselijk

Ook in WZC De Wingerd voor dementerende ouderen zien ze resoluut af van cohorte. “Wanneer mensen geen maatregelen kunnen volgen – zoals dat bij dementerenden het geval is – dan kan je hen ook niet isoleren of weghalen uit hun ‘normale’ situatie, ook niet als besmetting dreigt. Dat is onmenselijk. Wanneer er een besmetting in huis komt, dan blijft de besmette bewoner in huis, in zijn normale vertrouwde omgeving. Elke woning krijgt dan een infectiestatus, negatief of positief”, aldus Jan Van Wezer, directeur WZC De Wingerd in Herent.

Bewoner-afhankelijk

Cohorte invoeren is sowieso heel doelgroep-en bewoner-afhankelijk. In het beslissingsproces om het al dan niet toe te passen kan je best wel rekening houden met een aantal zaken:

 

  • alle tips om afzondering op de kamer haalbaar te maken zijn heel persoonsafhankelijk; hou rekening met de aard van je bewoner en zijn individuele vragen
  • Medicatie kan een oplossing zijn, maar evengoed kan een wandeling maken of samen tv kijken soelaas brengen.
  • Vergeet ook niet dat cohorte voor de cliënten impact heeft op zijn familie of netwerk thuis. Betrek hen ook in de beslissing.

Auteur

Jan Vanwezer

Jan Vanwezer

directeur, WZC De Wingerd
jan.vanwezer@wingerd.info