Wat is cohousen nu concreet? Maak kennis met ‘De Binnenwereld’ van vzw De Vierklaver

De Vierklaver vzw is de zorgverstrekker in ‘De Binnenwereld’, een cohousing met 7 wooneenheden voor bijzondere mensen, in het hart van Adegem.

 

Coöperatief en inclusief wonen in ‘De Binnenwereld’

De Binnenwereld’ is een uniek huis in het hart van Adegem, deelgemeente van Maldegem, met 7 wooneenheden voor mensen met verstandelijke beperking. Er is veel gedeelde ruimte en een grote groene tuin. De bewoners en hun achterban maken zelf dit woonproject mogelijk. Daarbij worden ze ondersteund door wooncoop cvba als wooncoöperatie, en De Vierklaver vzw als zorgverstrekker.

Nog een lange weg

Wonen op een warme en solidaire manier, dat willen we allemaal. Ook mensen met een beperking. Niet in een afgelegen ‘instelling’ maar midden in het dorp, met alle nuttige voorzieningen binnen handbereik, gesteund door een zorgzame buurt. “Als organisatie zijn we bij De Vierklaver daarom destijds op zoek gegaan naar een betaalbare oplossing om deze wens van onze bewoners te realiseren. Zo kwamen we uit bij de formule van cohousing, en startten we de samenwerking met Wooncoop. Wonen met de wooncoöperatie is uniek en houdt het midden tussen eigenaarschap en huren. Als mede-coöperant breng je kapitaal bij elkaar om dit woonproject mogelijk te maken, als huurder krijg je zorgeloos een goed onderhouden veilige woning ter beschikking. De coöperatie zorgt voor levenslang wonen en onderhoud van de woning. Wij, als vergunde zorgaanbieder, bieden onze diensten aan maar zijn geen eigenaar. Op die manier konden onze bewoners ook (mede)eigenaar worden, in een coöperatie”, aldus de heer Lootens. “Mensen met een (verstandelijke) beperking hebben uiteraard ook recht op kwaliteitsvol wonen, maar”, besluit hij, “daar hebben wij, maar ook heel Vlaanderen, nog een hele weg in af te leggen.”

Auteur

Manu Lootens

Manu Lootens

Algemeen directeur, De Vierklaver vzw
secretariaat@de-vierklaver.be