Cohousen: wat is dat?

Cohousen of samenwonen kan verschillende vormen aannemen. Pigas mikt op cohousing van mensen met een verhoogde kwetsbaarheid die in hun omgeving en/of bij professionele zorgverleners ondersteuning vinden voor het (samen)wonen.

Cohousen: wat is dat

Gemeenschappelijk wonen

Gemeenschappelijk wonen staat voor verschillende woonvormen waarmee de bewoners een oplossing willen bieden voor betaalbaar of duurzaam wonen, vergrijzing, vereenzaming, leegstand of verloedering van een waardevol patrimonium. Het gebouw(encomplex) heeft wonen als hoofdfunctie en bestaat uit minstens twee huishoudens die minstens 1 eigen private leefruimte hebben en, vooral, vrijwillig minstens 1 leefruimte delen (vb. keuken, badkamer, woonkamer, eetkamer). De bewoners staan gezamenlijk in voor het beheer van het gebouw. Het kan een doelbewuste keuze zijn om met anderen samen te wonen dan wel eerder een noodzaak om voldoende nabijheid van dienstverlening en ondersteuning te waarborgen.

Cohousen

Cohousen is een vorm van gemeenschappelijk wonen. Het gaat verder dan co-wonen (vb app-gebouw) waarbij mensen naast een inkomhal, trap of parkeerplaats ook een berging, wasplaats en tuin delen. Bij cohousen leven verschillende ‘gezinnen’ in zelfstandige wooneenheden samen en delen ze op zijn minst ook de ruimte waar ze samen kunnen eten. De keukens, eetzalen of andere ruimtes voor gemeenschappelijk gebruik kunnen in sommige gevallen ook voor niet-bewoners worden opengesteld. Cohousen onderscheidt zich verder ook van een woongroep of gemeenschapshuis (waarbij een persoon vb. een kamer huurt in iemands anders huis) of van een leefgemeenschap waarbij het huishouden volledig gemeenschappelijk is (vb internaat) en van kangoeroe- en zorg-wonen waarbij gezinnen dragen zorg voor elkaar.

Nabijheid en zorgkoppeling

Hoe groter de zelfstandigheid van een bewoner hoe meer zijn keuze voor cohousen bepaald wordt door ecologische, economische of sociale meerwaarde. Maar voor mensen met een hoge ondersteuningsnood is de organisatie van noodzakelijke ondersteuning vaak een onderliggende drijfveer voor cohousen. De nabijheid van (zorg)diensten, ondersteuning in de buurt is dan noodzakelijk. Als de lokale omgeving zorg – en woongarantie kan bieden, dan bestaat de vrijheid om te gaan wonen naar eigen voorkeur (zorgontkoppeld wonen). Maar zover staan we nog niet in de praktijk. Vandaag worden mensen nog gedwongen te kiezen voor zorggekoppelde woningen o.w.v. de exploitatiemogelijkheden van de zorg, m.a.w. de kostprijs van de zorg en ondersteuning dwingt hen om te gaan samenwonen, om budgetten te solidariseren. Bovendien zal men de nabijheid van zorgdiensten eerder vinden in een centrumstad dan op het platteland dus met een ondersteuningsnood moet je al snel kiezen voor cohousen in een verdichte omgeving.

Auteur

Sofie Stoop

Sofie Stoop

coördinator Kwaito, projectcoördinator Pigas
info@pigas.be